BABYLEOS:
NYBÖRJARGUIDE FÖR ALVABABY TYGBLÖJOR
Hur många tygblöjor behöver man egentligen? Att vara ny i djungeln av tygblöjor innebär många frågor och många val. Vilken modell är bäst och vilket märke skall man köpa? Om man köper billiga tygblöjor, innebär det sämre kvalitet? Och VAD gör man med BAJSET? I denna tygblöje-guide försöker vi svara på de flesta frågor man kan ha som nybörjare.

HUR MÅNGA TYGBLÖJOR OCH INLÄGG BEHÖVER JAG TILL ETT BARN?
Man behöver ca. 18-22 tygblöjor till ett barn, oavsett vilken modell blöjan har. Har du tvättmaskin hemma räcker det med 18 tygblöjor, annars kan det vara bra att ha några extra som backup (om det är svårt att få tvättider).
Våra AIO-blöjor (allt-i-ett) har ett insytt 4-lagers bambuinlägg, som räcker bra i barnets första halvår. Allt eftersom ditt barn växer, kommer barnet att behöva två inlägg i tygblöjan. Bebisar som dricker mycket vätska redan de första månaderna behöver ofta två inlägg direkt.
Våra pocketblöjor kommer med ett gratis 3-lagers mikrofiberinlägg. Detta inlägg fungerar aldrig som ensamt inlägg, och de första månaderna är det bäst att köpa till ett annat lager. Våra bambuinlägg med fyra eller fem lager kan däremot användas som ensamt inlägg. När barnet är i behov av två inlägg kan man använda mikrofiberinläggen som ett andra inlägg, ett så kallad ”booster-inlägg”. Letar du efter ett effektivt och miljövänligt inlägg i din tygblöja, rekommenderar vi användning av bambu eller hampa-inlägg.

HUR GAMMALT BEHÖVER BARNET VARA?
De flesta bebisar kan använda tygblöjor utan läckage från 4 månaders ålder (± 1 månad), beroende på tjocklek på barnets lår och vilken vikt de har. De flesta pocketblöjor och AIO-blöjor har benämningen ”one size fits all” och ska passa från ca. 3,5 kg till 15 kg, med andra ord från nyfödd bebis fram till till blöjavvänjning. Vi på BabyLeo tycker inte att detta stämmer.
De flesta nyfödda barn väger mellan 3-3,5 kg, men kommer inte att kunna använda tygblöjor som inte är avsedda för just nyfödda. Därför rekommenderar vi vanliga blöjor eller vikblöjor den första tiden. Men! Prova regelbundet med tygblöjor för att se om de passar och går att använda utan läckage, vissa bebisar växer fortare än andra. Tips! Det finns ett trick man kan använda för att få tygblöjan att passa nyfödda, nämligen ett andra inlägg eller ”booster-inlägg” som det även kallas. Letar du efter ett effektivt och miljövänligt inlägg i din tygblöja rekommenderar vi bambuinlägg eller hampainlägg.
Här kan du läsa mer om två olika hack för att få tygblöjor att passa på nyfödda!
HUR STÄLLER MAN IN EN TYGBLÖJA?
Våra tygblöjor från Alvababy har tre rader med knappar för anpassning av storlek. Du kan lätt ställa in tygblöjans storlek med hjälp av tryckknappar, där det finns tre knappar som anger S, M och L samt fem knappar för att anpassa blöjans bredd.
- Nedre radens knappas (S) passar barn mellan 4-6,5 kg.
- Mellersta raden (M) passar barn mellan ca. 5,5-11 kg.
- Övre raden (L) passar barn mellan 9-16 kg.
Tvätta alltid tygblöjorna innan du använder dem för första gången (se hur man tvättar längre ner). Lägg sedan ett eller två inlägg i fickan inne i blöjan. Om du har ett barn som har väldigt kladdigt bajs, eller om du skall gå ut och vill minimera lukt och kladd, kan du lägga en bambuservett överst i blöjan. Servetten tas enkelt bort och kastas vid bytet. Använd däremot inte bambuservett i blöjan varje gång, då detta i längden kan skapa hudrodnad eftersom de inte andas lika bra som blöjan ensam.
Titta gärna på vår video för att se hur man ställer in och förbereder blöjorna för användning.
HUR GÖR MAN VID BYTE AV TYGBLÖJA? (a.k.a vad gör man av bajset?)
När det är dags för blöjbyte är det ofta bäst att byta hela tygblöjan. Som nybörjare på tygblöjor kan detta verka onödigt, men det är svårt att få barnet att ”kissa fint” i blöjan och det brukar spilla över lite på kanterna. Vid bytet tar man av tygblöjan och drar ut inläggen. Vik sedan ihop blöjan försiktigt och lägg ner den i en blöjpåse med dragkedja. Hur man gör om barnet har bajsat beror på åldern. Om barnet endast dricker mjölk behöver man inte göra någonting. Ta bara ut inläggen försiktigt, vik ihop tygblöjan och lägg den i tvättpåsen. För AIO-blöjor går det inte att ta ut inlägget, och då är det bara att vika ihop blöjan som den är. Om barnet börjat med smakportioner kan bajset vara ganska kladdigt.

Då rekommenderar vi att lägga en bambuservett i tygblöjan, som sedan kastas i soporna vid byte. Försök annars att helt enkelt skaka ut bajset i toaletten och därefter vika ihop blöjan. Det gör absolut ingenting om det är rester kvar på tygblöjan. Bajs är en naturlig produkt som lätt bryts ner och tvättas bort i tvättmaskinen. Tvättmaskinens vatten går ut i avloppet tillsammans med vanligt toalettvatten ändå! När barnet är lite större och äter vanlig mat brukar bajset vara lättare att få bort genom att vända blöjans insida över toaletten och skaka ner innehållet. Förvara de smutsiga tygblöjorna i en blöjpåse med dragkedja tills det är dags för tvätt.
Hur gör man med tygblöja på natten?
Att byta blöja mitt i natten är ingen hit. Därför är det många som väntar med att använda tygblöja på natten tills barnet ammar mindre. Det är absolut värt att prova tygblöjor på natten för att se om det fungerar för er. Använd aldrig med än två inlägg, eftersom det annars blir för tjockt i blöjan. Är det för tjock och bylsigt smiter det inte tätt runt benen, och det finns risk för att tygblöjan läcker. Två lager inlägg är bäst! Använd två högabsorberande inlägg, exempelvis våra 5-lagers nattinlägg i bambu. Barnet kommer förmodligen kissa igenom nattblöjan i perioder och i andra perioder kommer det fungera bra, men samma sak gäller med en vanlig blöja.

Välj ett program med kall förtvätt och en eventuell extra sköljning. Alvababy rekommenderar tvätt på 30 grader, men vi brukar tvätta våra tygblöjor på 50-60 grader helt utan problem.
Sedan är det bara att ta ut och vika och göra iordning dina blöjor!
TygBlöja som läcker - varför gör den det?
Om din tygblöja läcker är den vanligaste anledningen att barnet är för litet för använda vanliga tygblöjor. För vissa barn kan det dröja upp till 4-5 månader innan de är tjocka nog om låren. En annan anledning till att tygblöjan läcker är att man använder fel inlägg. Antingen lägger man bara i ett blöjinlägg när det behövs två, eller så använder man enbart ett mikrofiberinlägg i pocketblöjan. Mikrofiberinlägg fungerar inte ensamt, utan enbart som boosterinlägg tillsammans med ett annat. Lägger man i mer än två inlägg i tygblöjan, i hopp om att barnet inte skall kissa igenom inlägget för snabbt, kan detta istället leda till läckage. En tygblöja som är för tjockt packad bågnar lätt vid insidan av låren och smiter därför inte helt tätt.

Andra saker du bör tänka på vid bruk av tygblöjor:
- Inläggen bör lika tätt mot ytterkanterna på tygblöjan
- Tvätta inte inläggen med sköljmedel
- Använd ett ordentligt blöjinlägg i naturmaterial, till exempel bambu eller hampa med minst 4 lager.
SNÄLLT OCH MILJÖVÄNLIGT MATERIAL - TPU, PUL, bambu, mikrofiber och microfleece
Den yttre blöjan på våra AIO-, och pocketblöjor består av TPU, och insidan består av microfleece. Våra blöjinlägg består av flera lager bambu samt mikrofiber. Det är stor skillnad på den TPU som återfinns i olika material, så som skor och väskor, och på TPU som görs för tygblöjor.Traditionellt sätt användas bara PUL-tyg till pocket tygblöjor, men nyligen utvecklades en ny process för laminering av polyester. Man använder inte längre kemiska lösningsmedel, utan istället värme och tryck.
- PUL= polyuretanlaminerat polyestertyg
- TPU = termoplastisk polyuretaner
Resultatet blev ett mjukare, smidigt och mer miljövänligt material. Detta kallas för TPU, men är fortfarande ett PUL-tyg. Detta tyg andas väl och är allergivänligt. TPU kallas även för Eco-PUL och bildar en vattentät barriär, samtidigt som det har en andningsförmåga. Förutom att TPU produceras på ett mer miljövänligt sätt, är detta den huvudsakliga fördelen jämfört med PUL. Du kan läsa med om TPU och PUL här.
Våra svarta bambuinlägg är gjorda av bambukol. Bambukol har en negativ jonladdning som drar till sig lukt och överflödig fukt i luften. Därför behåller våra bambuinlägg en hög densitet samtidigt som de har en porös struktur tack vare sitt råmaterial ”moso bambu”. Strukturen gör att bambukol kan absorbera mycket fukt på ett effektivt sätt. En stor fördel med bambuinlägg är att de är antibakteriella och har antisvamp egenskaper. Bambukol kan även reglera fuktnivån på barnets hud.
ÄR ALVABABY SÅ KALLADE KINABLÖJOR?
Vad innebär så kallade ”kinablöjor”? Och är Alvababy kinablöjor? Dessa tygblöjor har länge haft ett dåligt rykte. De flesta märken för tygblöjor har certifikat för både material och produktion. De vanligaste certifikaten, som EU och USA kräver, kallas SGS. Kinablöjor är tygblöjor som produceras utan märke. Av den anledningen går det inte heller att ta reda på om fabriken där de tillverkas har några certifikat. Alvababy innehar SGS samt flera andra certifikat. Både Alvababys material och fabrik kontrolleras kontinuerligt.
I samarbete med Alvababy tygblöjor jobbar vi för att minska plastförbrukning. Därför kommer alla ordrar från Alvababy utan individuellt plastförpackade blöjor och inlägg! Vi är sedan hösten 2019 auktoriserade återförsäljare av Alvababys märke.
