BABYLEOS:

NYBÖRJARGUIDE FÖR ALVABABY TYGBLÖJOR

Att vara ny i djungeln av tygblöjor innebär många frågor och många val. Vilken modell är bäst, vilket märke skall man köpa, om man köper billigare tygblöjor, innebär det att de inte är av så bra kvalitet och kommer fungera sämre? Hur många blöjor behöver man och VAD gör man med BAJSET?  I denna guide försöker vi svara på de flesta frågor som man har som nybörjare.   

BLÖJOR OCH INLÄGG - VAD BEHÖVER JAG TILL ETT BARN?

Till ett barn behöver man ca 18-22 tygblöjor - oavsett modell. Om du har tvättmaskin hemma räcker det med 18 blöjor, annars kan det vara bra att ha några extra som backup (om det är svårt att få tvättider). Våra AIO blöjor har ett insytt 4-lagers bambuinlägg. Det första halvåret brukar detta räcka som enda inlägg men så småningom kommer barnet behöva två inlägg i blöjan. Vissa bebisar dricker mycket vätska redan de första månaderna och behöver två inlägg. Våra pocketblöjor kommer med ett gratis 3-lagers mikrofiberinlägg. Detta inlägg fungerar aldrig som ensamt inlägg och de första månaderna är det bäst att köpa till ett annat inlägg och använda ensamt i blöjan, så som våra 4-lagers eller 5-lagers bambuinlägg. När barnet sedan börjar behöva två inlägg kan man använda mikrofiberinläggen som ett andra inlägg (så kallad booster-inlägg). Vi rekommenderar användning av bambu eller hampa-inlägg.  

HUR GAMALT BEHÖVER BARNET VARA?

Det brukar stå på de flesta pocketmodeller och AIO modeller med "one size fits all" att de passar från ca 3,5 kg tills blöjavvänjning, eller till ca 15 kg. Vi tycker inte detta stämmer. De flesta nyfödda väger mellan 3-3,5 kg och de kommer inte kunna använda tygblöjor som inte är avsedda för nyfödda. De flesta bebisar kan använda tygblöjor utan läckage från 4 månaders ålder (± 1 månad) beroende på tjocklek på barnets lår och vilken vikt de har. Vi rekommenderar vanliga blöjor eller vikblöjor den första tiden MEN prova regelbundet med tygblöjorna för att se om de börjar passa utan att läcka (vissa bebisar växer fortare än andra). Det finns ett trick man kan använda för att få blöjan att passa nyfödda. Läs vår sida om två olika hack för att få pocketblöjor och AIO-blöjor att passa på nyfödda! 

HUR STÄLLER MAN IN BLÖJAN?

Våra modeller från Alvababy har tre rader med knappar för storlekar. Blöjornas storlek ställs lätt in med hjälp av trycknapparna och det finns tre knappar som anger S, M, L samt fem knappar för att passa in bredden. Den nedre radens knappar (S) passar barn mellan 4 - 6,5 kg. Den mellersta raden (M) passar barn mellan ca 5,5 - 11 kg och den övre raden (L) passar barn mellan 9-16 kg. 


Tvätta alltid blöjorna innan du använder dem för första gången. (Se hur man tvättar längre ner). Lägg sedan ett eller två inlägg i fickan inne i blöjan.  Om du har ett barn som har väldigt kladdigt bajs, eller om du skall gå ut och vill minimera lukt och kladd kan du lägga en bambuservett överst i blöjan som enkelt sedan kan tas bort och kastas vid bytet. Använd inte alltid bambuservett i blöjan då detta i längden kan skapa hudrodnad eftersom de inte andas lika bra som blöjan ensam.  

Titta gärna på vår video för att se hur man ställer in och förbereder blöjorna för användning. 

HUR GÖR MAN VID BYTE? (a.k.a vad gör man av bajset?)

Det är oftast bäst att byta hela blöjan vid byte. Som nybörjare på tygblöjor kan detta verka onödigt, men det är svårt att få barnet att "kissa fint" i blöjan och det brukar spilla över lite på kanterna. Vid bytet tar man av blöjan och drar ut inläggen. Sedan viker man ihop blöjan försiktigt och lägg den i en blöjpåse med dragkedja. Hur man gör om barnet har bajsat beror på åldern. Om barnet endast dricker mjölk behöver man inte göra någonting. Bara ta ut inläggen (försiktigt) och vik ihop blöjan och lägg i tvättpåsen (för AIO blöjor går det inte att ta ut inlägget och då viker man bara ihop blöjan som den är).  Om barnet börjat med smakportioner kan bajset vara ganska kladdigt. 

Vi rekommenderar att då lägga en bambuservett i blöjan som sedan när det är dax att byta kastas i soporna. Försök annars att skaka ut bajset i toaletten och vik ihop blöjan. Det GÖR INGET om det är rester kvar på blöjan. Bajs är en naturlig produkt som lätt bryts ner och tvättas bort i tvättmaskinen.  Tvättmaskinens vatten går ut i avloppet tillsammans med vanligt toalettvatten ändå! När barnet är lite större och äter vanlig mat brukar bajset vara lättare att få bort genom att vända blöjans insida över toaletten och skaka ner innehållet. Förvara de smutsiga blöjorna i en blöjpåse med dragkedja tills det är dax för tvätt. 

Hur gör man på natten?

Att byta blöja mitt i natten är ingen hitt. Därför är det många som väntar att använda tygblöjor på natten tills barnet ammar mindre. Det är värt är prova tygblöjor på natten och se om det fungerar för er. Använd aldrig mer än två inlägg eftersom det annars blir för tjockt i blöjan. En för tjock blöja kan läcka just på grund av att det är för tjockt och bylsigt så att blöjan inte smiter tätt runt benen. Två lager är bäst. Använd två högabsorberande inlägg, exempelvis våra 5-lagers nattinlägg i bambu. Barnet kommer förmodligen kissa igenom nattblöjan i perioder och i andra perioder kommer det fungera bra, men samma sak gäller med en vanlig blöja. 

HUR TVÄTTAR MAN?

När din blöjpåse är full efter 2-3 dagar är det dax att tvätta. Det är då vi bokar tid i tvättstugan och tar med oss påsen dit. Vänd påsen ut och in i tvättmaskinen och släng in påsen också. Välj ett program med kall förtvätt och en eventuell extra sköljning. Vi brukar tvätta våra blöjor på 50-60 grader, men Alvababy rekommenderar 30 grader.


Använd ett bra tvättmedel och dosera rätt enligt förpackningen, inga egengjorda tvättmedel eller bara en liten skvätt duger till att tvätta blöjor. Du måste få ur all smuts och lukt för att inte irritera ditt barns hud! Efter tvätten kan du hänga upp blöjor, inlägg, tvättlappar och påsar för tork. Eventuellt kan du hänga i torkskåp eller tumla på låg värme. Du kan tvätta alla blöjor, inlägg, påsar och tvättlappar i samma tvätt. De kommer inte färga av sig på varandra. Då och då kan det vara bra att bara tvätta igenom alla inlägg en extra gång. Tänk på att ordentligt vända ut skarvarna på AIO blöjan så att det inte fastnar bajs i vecken.  

Sedan är det bara att ta ut och vika och göra iordning dina blöjor!  

Blöjan läcker, varför gör den det?

Den vanligaste anledningen till att blöjan läcker är att barnet är för litet för användning av vanliga tygblöjor. Det kan dröja upp till 4-5 månader innan vissa barn är tjocka nog om låren. En annan anledning till läckage är att man använder fel inlägg, alltså bara lägger i ett inlägg när det behövs två, eller att man enbart använder mikrofiberinlägget i pocketblöjan. Detta inlägg fungerar inte ensamt, utan enbart som boosterinlägg tillsammans med ett annat inlägg. Om man lägger i mer än två inlägg i blöjan i hopp om att barnet inte skall kissa igenom inläggen för snabbt kan detta istället leda till läckage  då blöjan lätt bågnar vid insidan av låren om den är för tjockt packad. 

Allmänt skall man tänka på att inläggen ligger tätt mot ytterkanterna på blöjan, att inte tvätta inläggen med sköljmedel samt att använda ett tillräckligt bra inlägg i naturmaterial, exempelvis bambu eller hampa på minst 4 lager. 

MATERIALENS EGENSKAPER

Ytterblöjan på våra AIO och pocketblöjor består av TPU och insidan består av microfleece. Våra inlägg består av flera lager bambu samt mikrofiber. Det är stor skillnad på den TPU som återfinns i olika material så som skor och väskor och på TPU som görs för tygblöjor. Traditionellt sett användes bara PUL tyg till pocket tygblöjor men nyligen utvecklades en ny process för laminering av polyester utan användning av kemiska lösningsmedel. Istället används värme och tryck. Den resulterande produkten är mjukare och smidig och mer miljövänlig. Denna kallas för TPU men den är fortfarande ett  "PUL" tyg. Detta tyg andas väl och är allergi-säkert. TPU (också kallad för Eco-PUL) bildar en vattentät barriär, medan den fortfarande är andningsbar. Detta är den huvudsakliga fördelen med TPU mot vanlig PUL förutom att den produceras på ett mer miljömässigt vätt. Läs mer här

Bambukol som våra svarta bambuinlägg är gjorda av har en negativ jonladdning som drar till sig lukt och överflödig fukt i luften. Den behåller en hög densitet och den porösa strukturen från dess råmaterial "moso bambu". Denna struktur gör att bambukol kan absorbera mycket fukt effektivt. Fördelen är också deras anti-bakteriella och anti-svamp egenskaper. Bambukol kan reglera fuktnivån på barnets huden. 

ÄR ALVABABY SÅ KALLADE KINABLÖJOR?

Så kallade kinablöjor har länge haft dåligt rykte. Vad innebär kinablöjor och är Alvababy kinablöjor? De flesta märken för tygblöjor har certifikat för både material och för hur fabriken sköts. De certifikat som är vanligast och som EU och USA kräver kallas SGS. Kinablöjor är tygblöjor som produceras utan märke. Därför går det inte heller att ta reda på om fabriken där de tillverkas har några certifikat. Alvababy innehar SGS samt flera andra certifikat. Både deras material och fabrik kontrolleras kontinuerligt. 

I samarbete med Alvababy jobbar vi för att minska på plaster. Därför kommer alla ordrar från Alvababy utan individuellt plastförpackade blöjor och inlägg!  Vi är sedan hösten 2019 auktoriserade återförsäljare av Alvababys märke.