FAQ


Nedan hittar du svaret på några av de vanligaste frågorna vi får. Kontakta oss även gärna via email eller    vårt kontaktformulär om du har ytterligare frågor. Se också vår blog sida för tips!


Q.   Vad är blöjorna och inläggen gjorda av? 

A. Den yttre delen av blöjan består av vattentät och andningsbar TPU. Detta är en typ av laminerat tyg. TPU står för Thermoplastic Polyurethane. Materialet på insidan närmast huden består av konstmocka som snabbt leder bort fukten. Konstmocka är 100% polyester. Till skillnad från fleece luddar inte konstmocka. Vätskan passar genom konstmockan ner till det absorberande inlägget inne i blöjan. Inläggen är av microfiber eller bambu.

Ett 3-lagers microfiber inlägg medföljer varje blöja. Dessa är gjorda av 80% polyester and 20% polyamid. Vi säljer 4-lagers inlägg i bambu också, de är gjorda av 71.3% bambu och 28.7% polyester. 


Q    Har våra blöjor några certifieringar? 

A. Ja, Alva Baby har ett internationellt SGS cetifikat som försäkrar att materialen inte innehåller några otillåtna ämnen samt att fabriken lever upp till internationell standard och regler (inkluderar EUs reglering för kemikalier). Blöjorna är fria från ftalater och bly, och har testats för alla ämnen i EUs REACH reglering för gifter. Kontakta oss om du vill veta mer!  

Q.   Hur tvättar jag blöjorna, inläggen och påsarna? 

A.  Alva Baby rekommenderar att tvätta både blöjor och inlägg i 30 grader samt att hänga dem till tork. Så gör inte vi själva. Vi har tvättat våra egna blöjor och inlägg i 60 grader, med en kall förtvätt och en extra sköljning. Sedan har vi torkat blöjorna och inläggen i torkspåk eller utomhus. Då och då har vi också tumlat allt med medelvärme. Våra blöjor har hållit sig fina. Tänk dock på att aldrig använda sköljmedel eller blekmedel! När du tar av den smutsiga blöjan kan du spola ner den tunna bambuservetten eller kasta den i en papperskorg. Dra sedan ut inlägget från blöjan och lägg båda till tvätt. Om din bebis inte har kissat i blöjan, kan du bara kasta bort den översta bambuservetten och sedan lägga en ny och ta på blöjan igen. Du kan också välja att ta bort bara inlägget och lägga i ett nytt om blöjan fortfarande känns fräsch.  Vi rekommenderar att du förvarar de smutsiga blöjorna tillsammans med tvättlapparna i en vattentät blöjpåse. Det skall gå högst 2-3 dagar mellan varje tvätt. Efter tre dagar vänder du blöjpåsen ut-och-in i tvättmaskinen och väljer sedan ett program med kall förtvätt. Förtvätten kan vara utan tvättmedel. Var noga med att lägg tillräckligt mycket tvättmedel i facket. För att få bort all lukt och smuts är det viktigt att du använder ett bra tvättmedel. Vi rekommenderar inte att använda egengjorda tvättmedel. Titta gärna på våra instruktionsvideos om hur vi tvättar våra blöjor och tillbehör.  (Vi laddar upp våra filmer på youtube, och du kan hitta dem på BabyLeo).  

Q.   Hur länge kan min bebis använda tygblöjorna och när kan jag börja? 


A.    Du kan börja använda tygblöjorna när din bebis är ca 1 månad gammal. Kanske passar de innan. Din bebis bör ha uppnått en vikt på 3500 g. Ställ in blöjan på nedersta knappläget. Vi visar hur på vår blog sida! Vi använde själva vanliga blöjor den första tidens tills Leo vägde tillräckligt mycket. Att köpa tygblöjor för nyfödda går naturligtvis också, men eftersom de enbart används i några veckor blir det inte lika ekonomiskt gynnsamt. Dessutom behöver nyfödda många fler blöjor än äldre större bebisar.


Q.   Om jag inte är nöjd med blöjorna, kan jag returnera dem? 

A.    Om du inte känner dig nöjd med dina blöjor kan du naturligtvis returnera dem. Vi ser helst att detta sker inom 14 dagar efter du fått din leverans. Kontakta oss via vårt kontaktformulär eller email och berätta varför du vill returnera dem så kommer vi hjälpa dig med det. Lägg blöjorna i samma kartong du fick dem i och tejpa fast returfraktsedeln som vi skickar till dig.

Q.   Sparar jag pengar på att köpa tygblöjor? 

A.    Du kan skapa en hel del pengar på att köpa tygblöjor. Billigast kan du komma undan med blöjor för ca 350 kr i månaden (då måste du köpa månadspaket via internet). Om du lägger på några paket våtservetter (1 paket a 20 kr i veckan) till det hamnar du på ca. 5500 kr om året. En uppsättning med tygblöjor från oss (18 st), 20 tvättlappar i bambu att torka med samt engångs-bambuservetter, kostar 2600 kr. Dessa kan du använda tills till barn är helt avvänjt från blöjor. Om ditt barn slutar använda blöjor vid ca 2-2,5 års ålder (snittet i Sverige idag är till och med ca. 3 år!). Det innebär att du minst sparar ca 10 000 kr.  En intressant faktum är att barn som använder tygblöjor oftast avvänjs betydligt fortare än andra barn!      

Q.  Varför ska jag köpa mina tygblöjor från BabyLeo?

A. Vi skicker din order från vårt lager i Stockholm nästa dagen efter betalning. Det ankommer oftast inom 1-2 dagar. Om du har problem eller vill reklamera en vara kan du kontakta oss. Vi har en kvalitetsgaranti! (vilket innebär att du alltid kan reklamera en vara du inte tycker om) Eftersom du köper från ett svenskt företag är du skyddad enligt svensk lag och du behöver inte betala några importskatter. Du kan kontakta oss  och ställa frågor på engelska eller svenska!